Manipuleren of gemanipuleerd worden

“Woorden die niet aansluiten op gedrag noemen we manipulatie.”

We hebben ze allemaal in ons leven; mensen die ons aanspreken op iets wat ze zelf niet doen, waar ze zelf geen verantwoordelijkheid voor nemen of ons beschuldigen van dat wat ze zelf doen of denken.

 Ik doel op uitspraken als:

“Vertrouw je me niet?”

“Gezien ons slechte contact…..” of “door onze slechte relatie…”

“Ik wil me nergens mee bemoeien, maar….”

Valt het je op dat mensen die je telkens aanspreken op vertrouwen, zelf over het algemeen niemand vertrouwen? Of mensen die het nodig vinden je te wijzen op je “slechte relatie” met hen, zelf nooit communiceren of hun gedachten en gevoelens delen? Of mensen die beweren zich nergens mee te bemoeien, het toch nodig vinden om telkens hun visie te delen op dat wat ze zogenaamd niet interesseert of aangaat?

Manipulatie draait om angst, om te proberen de eigen angst onder controle te houden. Als jij manipuleert of jezelf laat manipuleren zegt dat iets over jouw angst om er niet bij te horen, iets tekort te komen of om niet gezien te worden, maar uiteindelijk brengt manipulatie geen liefde voor jezelf of voor de ander. Het begint bij de eerste stap en dat is herkennen en erkennen dat jij manipuleert of jezelf laat manipuleren, pas dan kun je gaan onderzoeken waar je angst over gaat en hoe je deze kunt aangaan.

Iedere reis begint bij de eerste stap; Wil jij je bewust worden van je onbewuste angsten? Neem dan contact op.

Contactformulier: Contact | Ik beantwoord graag persoonlijk uw vragen | Reiju Tai (reiju-tai.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven