Tussen Hoofd en Hart

Angst en schuldgevoel: Twee emoties die ons gevangen zetten tussen hoofd en hart. Wanneer ik kijk naar een blokkade als schuldgevoel bij de klachten waarmee mensen in mijn praktijk verschijnen, durf ik te stellen dat schuldgevoel niet iets is wat uit jezelf komt, maar van buiten naar binnen wordt gehaald. Schuldgevoel wordt aangepraat. Je durft jezelf niet te zijn of jezelf te laten horen of zien omdat je er van uit gaat dat je dan afgewezen en buitengesloten zult worden. Wat je nu creëert is dat je jezelf afwijst en buitensluit van het leven dat je vanuit je hart zo graag zou willen leven.

Schuldgevoel ligt in het verlengde van angst. Als je jezelf aanvaard zoals je bent, je unieke kwaliteiten erkent, oprecht van jezelf kunt houden heeft de angst voor afwijzing en buitensluiten geen grip op je en kunnen anderen je geen schuldgevoel aanpraten.

Geef je (levens)kracht niet zo makkelijk weg, wees blijmoedig. Door blij te zijn met jezelf en het leven zoals het zich aandient, toon je moed naar jezelf en dus ook naar anderen en het leven als geheel. Uiteindelijk leggen we allemaal alleen maar verantwoording af naar onszelf. Als je niet met jezelf in strijd gaat, jezelf aanvaard zoals je bent, ervaar je geen angst maar liefde, voel je ook niet de behoefte om te strijden met anderen. Leef vanuit het hart, luister naar je eerste impuls, je eerste ingeving. Luister naar je hart, want dat klopt.

Je hoeft je keuzes niet te verdedigen, dat zit in je hoofd; Bouw geen verdediging om je hart, laat het hart kloppen en de energie stromen. Je hoeft alleen maar te zijn.

Verwarring komt uit het hoofd, dus laat het hoofd rusten. Zoek gronding, voel hoe sterk je bent, blijf in je eigen energie. Maak je vrij van het gevecht tussen hoofd en hart, luister naar jezelf.

In mijn 7-jarige praktijkervaring durf ik hardop te stellen dat het leeuwendeel aan klachten voortkomen uit emotionele onbalans. Het niet (durven) luisteren naar je natuur. Het lichaam is prima in staat zichzelf te helen, geeft signalen als we ons gedrag dienen te veranderen om optimaal te kunnen functioneren. Ziekte is een uiting van ons langdurig zelf saboterend gedrag.

“Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap”, WHO (1948)”

Ik schreef er al veel vaker over:

Luister jij naar jezelf? – Reiju Tai (reiju-tai.nl)

Of deze:

Angst, strijd en evenwicht – Reiju Tai (reiju-tai.nl)

Negentig procent van wat we doen en denken is een onbewuste actie en uit zich in non-verbale communicatie. Je lichaam spreekt tot je. Luister jij?

Hulp nodig? Of benieuwd wat ik voor je kan doen?

Maak een afspraak: https://www.reiju-tai.nl/contact/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven