Wat is natuurgeneeskunde
In de natuurgeneeskunde zoeken we naar mogelijkheden om de weerstand en gezondheid van mensen te versterken. Welke oorzaken van je klachten zijn positief te beïnvloeden? Natuurgeneeskundigen kun je ook gezondheidscoaches noemen. Bij een natuurgeneeskundige behandeling gaat het steeds om de gehele mens, wordt er holistisch gekeken naar de zieke in plaats van naar de ziekte. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Alle aandacht gaat naar het voortdurende samenspel tussen lichamelijke, emotionele, geestelijke, sociale, culturele en spirituele aspecten van de mens.
Voor de natuurgeneeskundige is iedere patiënt uniek en wordt dus individueel benaderd. Er wordt gekeken naar de unieke eigenschappen van deze persoon (sociale en fysieke omgeving, leefsituatie, voorgeschiedenis, klachten, persoonlijkheid).
De ziekteopvatting van een geneeskundige is anders. De ziekte wordt niet als een onderdeel van de persoon gezien (dus een afwijking aan een orgaan), maar van de gehele persoon. Gezondheid is immers meer dan afwezigheid van ziekte. Gezondheid is een evenwicht en harmonie in het gehele leven en in de volledige persoon.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de vijf natuurgerichte principes: energie (zonder energie is er geen mogelijkheid tot herstel), prikkeloverdracht (het herstel van mentale en fysieke communicatiesystemen in het lichaam), drainage (het verminderen van toxische stoffen in het lichaam en/of de geest), voeding (goede voeding geeft evenwicht tussen prestatie en welzijn) en levenskunst (bewustmaking van fysieke en mentale processen die ziekte veroorzaken).
Een natuurgeneeskundige bestrijdt geen ziekten, maar richt zich op herstel van gezondheid. De patiënt wordt hierin ook toegerust met nieuwe kennis, vaardigheden en bewustwording zodat de patiënt de eigen gezondheid op lange termijn zelf in stand kan houden, voortbouwend op wat de patiënt van de ziekte en behandeling heeft geleerd. De patiënt wordt als partner gezien. Zonder de samenwerking tussen behandelaar en patiënt is de natuurgeneeskundige aanpak gehandicapt. Vertrouwen, openheid en de bereidheid van beide kanten om zich in te zetten naar resultaat is een basisvereiste.
Alleen natuurlijke en veilige middelen worden ingezet. Preparaten ter ondersteuning van het eigen herstel mogen niets bevatten dat dit herstelvermogen beperkt. Er wordt ecologisch gedacht in het kader van het voortbestaan van de aarde, natuur, het milieu en het klimaat.
Natuurgeneeskundige therapieën kunnen prima samengaan met reguliere therapieën en ondersteunen of versterken en kunnen geen schade aanrichten.
Maar niets is beter dan je eigen mening vormen en dat kun je alleen als je de therapie leert kennen. Schroom dus niet en kom je nieuwsgierigheid vervullen op mijn praktijk. Maak een afspraak!
Energieke groet, Marie-José Arts