Natuurgeneeskunde in Corona-tijd

De natuurgeneeskunde kijkt naar ziekte en gezondheid vanuit het grote geheel. Dit noemt men de holistische visie. Kijkend naar het immuunsysteem vanuit deze holistische visie, is het niet vreemd te ontdekken dat je gezonde voeding nodig hebt en frisse lucht, die worden opgenomen door een goed functionerend spijsverteringsysteem en door gezonde longen. Dat levert je de energie die je immuunsysteem nodig heeft en de grondstoffen waarmee je de cellen van je immuunsysteem produceert. Een gezond hart en gezonde bloedvaten moeten ervoor zorgen dat alle cellen en voedingsstoffen op de plaats komen waar ze nodig zijn. Je zenuwstelsel zorgt samen met je hormoonsysteem voor goede communicatie en efficiënte aansturing. Om dit alles mogelijk te maken, heb je een heldere en evenwichtige geest nodig. Pas dan heb je de emotionele stabiliteit waarmee je verstandige keuzes kunt maken over je manier van leven. Ook fijne relaties zijn heel belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem.

Dus om je immuunsysteem actief en gezond te houden:

  • Slaap voldoende
  • Vermijdt stress
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Vind je balans tussen in- en ontspanning
  • Knuffel veel
  • Zorg voor fijne relaties
  • Beweeg
  • Leef in het hier en nu

Als we gezonder, bewuster en met meer oprechte zelfzorg leven, dan is het percentage mensen met een ernstig beloop van een corona-infectie logischerwijs lager. Dan kan ons immuunsysteem de strijd met een virus aan en bouwen we afweer op.

Natuurgeneeskundigen zorgen voor advies en begeleiding, maar beschikken ook over middelen waarvan aannemelijk is gemaakt dat ze je immuunsysteem ondersteunen en moduleren. De logische vraag is dan natuurlijk of de natuurgeneeswijzen ook een rol kunnen spelen in de behandeling van een corona-infectie. Als die vraag bedoeld wordt als ‘kunnen natuurgeneeswijzen een corona-infectie bestrijden?’, dan is het antwoord: “Nee”.

De natuurgeneeskundig therapeut kan je wel begeleiden in een betere en diepe zelfkennis en zelfaanvaarding. Ook kan de therapeut je adviseren in een gezondere voedingskeuze. Of je helpen meer te leven in het hier en nu. Veel mensen blijven de pijn en ellende uit het verleden maar meedragen en dat kan blokkerend werken in de ontspanning. Het loslaten van oud zeer is een belangrijke stap om ontspannen te kunnen leven in het hier en nu. Je kunt wel een beroep doen op de natuurgeneeskundige om sneller te herstellen na een corona infectie door je gezonde evenwicht te (her) vinden en je te laten adviseren hoe immuunsysteem te ondersteunen of in de ernstiger gevallen je je vertrouwen in je lichaam weer te laten hervinden.

Zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfzorg zijn dan de sleutelwoorden.

Wie ben ik in de kern? Luister ik naar mezelf en naar mijn lichaam? Hoe zorg ik voor mijn geest en lichaam?

Als natuurgeneeskundig therapeut houd ik je de spiegel met deze vragen voor en samen zoeken we naar de oplossing die je past.

Meer vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem contact met mij op.

Energieke groet, Marie-José Arts

Scroll naar boven