De energie gaat de materie vooruit

Klanten en cursisten in mijn praktijk horen deze zin met zekere regelmaat.

Wat we ons bedenken zal ons lichaam volgen.

Wanneer je met je gedachten je lichaam een opdracht geeft, zal het lichaam luisteren en uitvoeren. Van dit mechanisme maken we de hele dag gebruik. Als je een kopje wilt oppakken van de tafel, zul je als je daar bewust aandacht aan besteedt, merken dat je hand al richting dat kopje gaat voordat je de bewuste gedachte af hebt kunnen maken.

We kunnen dit mechanisme ook inzetten om de lichaamshouding te verbeteren; Door je schouders breder te denken dan ze in werkelijkheid zijn, geef je het lichaam de opdracht om de spieren in nek, schouders en bovenrug te ontspannen. Probeer het maar eens. Je schouders zullen direct gaan zakken.

Ons lichaam zelf communiceert ook

Wanneer er in het lichaam iets niet in balans is, niet stroomt, zal het lichaam met signalen van pijn, stijfheid, ongemak ons duidelijk maken dat we aandacht dienen te besteden aan onze houding. Dat kan onze fysieke houding zijn (als onze voet gaat slapen omdat we erboven op zitten en de bloedtoevoer afsluiten), maar ook onze mentale houding.

Als je jezelf vastzet en niet vooruit durft te gaan, zal je knie luisteren en de soepele beweging vooruit niet meer maken. Dan ontstaan er klachten van stijfheid en pijn.

Met onze bewuste gedachten kunnen we onze spieren of organen de opdracht geven om in te spannen of te ontspannen. Ons sympathisch zenuwstelsel kan ons hier danig bij in de weg zitten.

Als we gestressed zijn door een reactie op een gebeurtenis of door voortdurende overprikkeling, wordt het al moeilijker om te ontspannen en houding we onbewust spanning vast. Als we langdurig gestressed zijn, vergeten we nogal eens hoe ontspanning voelt en herkennen we de signalen van ons lichaam niet (meer).

Lichaam en geest werken als één geheel.

Iemand die zich verzet tegen wat het leven te bieden heeft, zet zijn hakken in het zand. Deze mentale houding heeft direct ook gevolg in de fysieke houding. Iemand staat dan letterlijk te veel op de hakken/hielen. De grote druk die daardoor op de hakken wordt gelegd geeft op langere termijn klachten. Hielspoor is dan een veel voorkomend gevolg.

Iemand die zichzelf beperkt, vastzet in het harnas van opgelegde overtuigingen (dus absoluut niet passend bij de persoon zelf) ontwikkeld reumatische klachten. De stijfheid (van het harnas) en de ontstekingen (en verzet/niet willen) laten zich duidelijk zien in het ziektebeeld.

Als je maar niet durft te kiezen, maar blijft aarzelen, onevenwichtig bent in wat je wil en kunt, ontwikkel je vanzelf heupklachten. Je krijgt het letterlijk op je heupen. Je hebt het gevoel dat alles je overkomt, dat je alle richtingen in wordt geduwd, in tweestrijd zit.

Je lichaam laat je voelen waar jij niet eerlijk bent naar jezelf, waar je jezelf blokkeert, waar je niet in evenwicht, in balans bent met jezelf.

De signalen zijn er waarschijnlijk al langer geweest, maar je hebt er niet naar geluisterd. We laten ons allemaal leiden door de waan van de dag; De hectiek van de maatschappij en de opgelegde overtuigingen uit onze opvoeding, ervaring en omgeving zijn veelal leidend.

De laatste jaren wordt ons zenuwstelsel nog extra belast door de continue stroom van dreigende berichten, sociale druk en dwingende regelgeving en worden we misleid om niet naar onszelf, ons eigen lichaam te luisteren, maar worden we verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van de ander. De angst (en dus spanning) wordt aangejaagd en vergroot en we worden geleid in het vingerwijzen naar de ander. We worden overladen met informatie en prikkels van buitenaf (denk alleen maar aan internet, tv, telefoon, kranten, stickers, posters, nieuwe regels) en we worden verantwoordelijk gemaakt voor zaken waar we geen invloed op hebben. We overprikkelen iedere dag systematisch ons zenuwstelsel.

Naar jezelf (lichaam en geest) luisteren is de sleutel naar welbevinden en gezondheid.

Herstel van de balans in ons autonome zenuwstelsel is dus van zeer groot belang. Weer de verantwoordelijkheid nemen over ons eigen leven, onze eigen gezondheid. De communicatie tussen ons lichaam en onze geest weer optimaliseren. De ruis van buitenaf daar laten waar het hoort…. Buiten onszelf. De vaardigheid voor dit herstel van de balans vinden we in de lichaam-geest therapieën, in het energetisch werk.

Voel je je angstig, boos, gefrustreerd, heb je het gevoel in gevaar te zijn? Je zenuwstelsel kent het verschil niet tussen een reëel gevaar of een aangepraat gevaar. Sluit je eens af van alle ruis en keer naar binnen. Luister naar je lichaam en laat je lichaam luisteren naar de opdrachten vanuit je positieve geest. Herstel jezelf, pak je rust, ontspan en geniet volop van alle mooie momenten. HEEL JEZELF!

Energieke groet, Marie-José Arts

Scroll naar boven