Leven in het hier en nu

Wanneer je niet kunt genieten van het moment laat je je leiden door een vervelende gebeurtenis in het verleden dat je angst geeft voor de toekomst. Dimensies zijn niet synchroon. Tijd is een begrip dat in deze situatie al laat zien dat het verleden sterk aanwezig is in het nu en dus ook de toekomst sterk aanwezig is in het nu. Verleden-Heden-Toekomst op dezelfde plaats in hetzelfde moment.

Als je iets pijnlijks of vervelends hebt meegemaakt in het verleden waardoor je nu geen liefde kunt accepteren en de toekomst blokt omdat je bang bent dat het je nog een keer zal gebeuren, leef je in het verleden en de toekomst, maar niet in het nu.

Op zich niet vreemd omdat ons ons hele leven is aangeleerd bezig te zijn met de toekomst. Naar de basisschool gaan, ieder jaar overgaan, diploma halen, middelbare school, ieder jaar overgaan, diploma halen, beroepsopleiding, ieder jaar overgaan, diploma halen, werk zoeken, promotie maken, partner vinden, woonruimte vinden, gezin stichten, iets opzij zetten voor pensioen en studiekosten kinderen.……we zijn altijd zo bezig met het volgende dat we dienen te bereiken, dat we vergeten te genieten van wat er nu gebeurt, vergeten in het nu te zijn.

Vasthouden aan het verleden, schaadt ons nu, doet ons nu pijn. Een onderdeel van heling is begrijpen en aanvaarden dat het verleden voorbij en klaar is. Er is niets dat je kunt veranderen aan wat er gebeurd is en hoe je er op hebt gereageerd. Als je je emotionele gehechtheid aan het verleden los laat en je herinneringen ziet voor wat ze zijn – herinneringen, kun je de ervaringen uit het verleden integreren in je geheel zonder ze een blokkade te laten zijn naar de toekomst.

Hulp daarbij nodig? Maak een afspraak: https://www.reiju-tai.nl/contact/

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven