Grenzen stellen

Mensen die mij al langer kennen weten dat ik Reiki zie als een levenswijze; Het helen met de handen is een bijkomend voordeel. De Reiki principes maken daar een groot deel van uit, zij vormen de basis.

In mijn lessen blijf ik eindeloos herhalen dat je je ruimte inneemt en je je grenzen herkent en erkent.

 

Waarom roep ik dit eindeloos?

 

Grenzen stellen is de beste vorm van zelfzorg. Als we geen grenzen stellen verliezen we alles.

Niet alleen grenzen met familie en vrienden (hoewel dat in deze tijd van het jaar wel heel actueel is), maar grenzen voelen en stellen over de hele linie van je leven. Als je eerlijk naar jezelf en je leven kijkt, zul je ontdekken dat een aantal van je persoonlijke relaties behoorlijk uitdagend zijn, waardoor je (te) vaak over je eigen grenzen heengaat.  Dit inzicht kan je helpen om beter voor jezelf te gaan zorgen, door je eigen grenzen helder te krijgen en helder te kunnen stellen.

Dat klinkt heel eenvoudig, maar soms ontstaat er schuldgevoel rond het stellen van grenzen of noemen anderen je egoïstisch als je een grens stelt. Vaak ontstaat daardoor toch zelftwijfel of schuldgevoel. Er is een duidelijk verschil tussen egoïsme en egocentrisme. Zelfzorg valt onder gezond egoïsme. Je herkent je eigen beperkingen en kunt daardoor paal en perk stellen aan jezelf om gezond en gelukkig te blijven. ‘NEE zeggen’ is niet altijd nee zeggen tegen een ander; “NEE zeggen” kan ook zijn naar je eigen neiging om maar te blijven geven, zelfs als er niets meer te geven is. Delen doe je uit overvloed en niet uit tekorten. Een ander helpen of tegemoetkomen mag niet ten koste gaan van je eigen gezondheid en geluk.

Grenzen stellen, NEE zeggen doe je dus vooral voor jezelf. Mensen met een Reiki graad kunnen zichzelf hierin met de dagelijkse ZelfReiki niet alleen sterk ondersteunen om de eigen grenzen te herkennen en erkennen, maar vooral ook om ze te handhaven.

Dagelijkse ZelfReiki / ZelfZorg biedt stabiliteit. Een prachtige tool tot gezonder leven en een beter zelfbehoud.

Reiju Tai biedt Reiki cursussen en verdiepingscursussen aan door het hele jaar. Volg de agenda of schrijf je in op de Nieuwsbrief.

Ik wens je een goede ZelfZorg.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven