Leven naar de natuur op haar vele niveaus

Mijn visie

Wat is mijn persoonlijke visie op Reiki?

Ki is een Japans woord dat, in algemene zin, levensenergie betekent. In China wordt Reiki uitgesproken als Ling-Chi. Het concept komt ook voor in andere oosterse culturen. De Japanners hebben het van de Chinezen overgenomen, die het chi of qi noemen. Als je het woord ‘spiritueel’ vertaald vanuit haar oorsprong naar de huidige Nederlandse taal, dan zou het ‘zelfkennis’ zijn. Spiritueel helen zou dan staan voor een zo optimaal mogelijke kennis van jezelf en dus je wilskracht aanwenden om waar je jezelf blokkeert, de beweging aan te passen naar meer soepelheid.

Reiki is voor mij “leven”, beweging naar de natuur. Vibratie, beweging is energie. En energie is leven. Energie kent geen einde. Het gaat van de ene vorm over in de ander, zoals alles in de natuur en in het leven. Stilstand is achteruitgang en stilstaand water is ziek water. Beweging is een noodzaak voor een gezond leven.

Reiki, Ling-Chi gaat dus over het leven. Over de beweging van het leven. Reiki is geen religie, Reiki is leven naar de natuur op haar vele niveaus, micro en macro. 

Zoals er stofwisseling plaatsvindt op celniveau, zo vindt zij ook plaats op het niveau van een organisme, op de leefomgeving van het organisme (mens of dier), klimatologisch, op wereldniveau en oneindig verder. Reiki is eerder natuurkundig en biologisch dan religieus.

Diverse overeenkomsten in de leer van de Tao, het Jodendom en het Christendom heb ik geïnterpreteerd als zijnde dat religie een methode is geweest om mensen lering te geven over het leven. Over de beweging van het leven en de krachten van de natuur. Maar ieder mag hier zijn eigen mening over vormen.

Reiki is, voor mij, leven met, in en naar moeder natuur. Reiki is een natuurlijk zijn. Een manier van leven waarbij de nadruk op beweging ligt, op gezondheid en welbevinden in welk seizoen (letterlijk en/of figuurlijk) dan ook. Reiki verzet zich tegen geen enkele vorm van levensbeschouwing of geneeskunde.

Scroll naar boven