De macht over je eigen geluk ligt bij jezelf

Opheffing van klachten

Onze rollen

Als mens moeten we van alles en spelen daarbij nogal wat rollen. We zijn zoon of dochter, we zijn broer of zus, we zijn vader of moeder, we zijn student, klasgenoot, werknemer of werkgever, we zijn vriend of vriendin…. En binnen alle rollen willen we optimaal kunnen functioneren. Iedere rol vraagt iets anders van ons en is ook afhankelijk van onze omgeving. 

Een leraar vraagt een andere houding van je dan je moeder. Een werkgever vraagt iets anders van je dan je vriend. We leren ons aan te passen, we leren alle rollen te dragen. Dat lukt niet iedereen en soms is er maar een kleinigheid nodig om de balans in die hectiek te verliezen. Ziekte, rouw, verlies… Ik noem maar een paar dingen. 

Daarbij speelt onze opvoeding en onze omgeving opnieuw een grote rol. Wat is wel en niet geaccepteerd, waar wordt je wel en niet in ondersteund. De samenleving vraagt veel van ons en je dient met rechte rug en in balans te staan om dit alles te kunnen dragen.

Soms leiden de diverse rollen tot een conflict in onszelf. We blokkeren onszelf. Het is een kwestie van tijd voor het lichaam signalen gaat produceren om ons attent te maken op de blokkade. Pijn, ongemak, vage kwaaltjes. Als je deze signalen negeert worden de klachten chronisch en leidt dit tot ziekte.

Als mensen ziek zijn, gaan ze in eerste instantie naar hun huisarts. Veel mensen leggen nogal makkelijk de verantwoordelijkheid voor hun welbevinden dan bij hun huisarts neer. Het liefst lopen ze na vijf minuten in gesprek te zijn geweest de huisartspraktijk uit met een recept voor een drank, pil of zalf die als een wondermiddel in één keer hun klachten opheft.

Wie geef jij de verantwoordelijkheid over hoe jij je voelt?

Er komen genoeg mensen in de praktijk die hun klachten kenbaar maken en direct daarna de macht hierover neerleggen bij een ander. Bij hun partner, ouder(s), vriend of vriendin, ex… Als die persoon maar eens… DAN zou het goed met ze gaan, dan zouden ze gelukkig zijn, dan zou ALLES beter zijn…

De kracht van het denken, het voelen, het zijn wie je bent ligt altijd bij jezelf. JIJ bepaalt, jij voelt, jij denkt, jij doet of laat toe en alleen JIJ bent verantwoordelijk voor hoe jij je voelt, welke keuzes je maakt, hoe je je gedraagt en wat je wel of niet zult doen. Niemand anders.

De MACHT en KRACHT over je eigen geluk ligt bij niemand anders dan JEZELF.
Als jij toestaat dat je je eigen sentimenten voorbij gaat voor een ander, als jij toestaat dat een ander voor je bepaalt wat je doet, wie je bent en wat jij zou moeten zijn, voelen of denken; dan is niet de ander maar jijzelf bent verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan. Jij hebt er immers zelf voor gekozen de macht en kracht over te dragen aan die ander. Jij bent degene die de signalen van je lichaam hebt genegeerd, wat weer geleidt heeft tot fysiek ongemak of ziekte.

Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf en kies voor geluk. Kies ervoor jezelf te zijn, jezelf in je waarde te laten en laat anderen ook in hun waarde. En stop met het verantwoordelijk maken van anderen voor jouw geluk, pijn of verdriet. Een huisarts kan je niet met één druk op de knop beter maken, net zo min als een therapeut dat kan. Ook bij een arts wordt van jou een pro-actieve houding verwacht. Wat doe je zelf om beter te worden? Volg je zijn therapie en advies trouw en volgens de letter op? Neem je een positieve houding aan? En als iets genetisch is bepaald; verzet je je dan tegen je eigen staat, je eigen lichaam of omarm je de situatie en maak je er het beste van met de eventuele beperkingen die dit met zich meebrengt? Ben je de ziekte of heb je de ziekte?

De huisarts onderzoekt, vergelijkt en probeert een diagnose te stellen met of zonder aanvullende onderzoeken. Eventueel verwijst de huisarts je door naar een specialist voor specifiekere onderzoeken of kennis. Een therapeut wijst je de weg, maar jij zult zelf de stappen moeten nemen.

Zonder de wil van een client of patiënt naar beterschap, is heling en welbevinden een onmogelijke taak. Sommige mensen voelen zich prettig bij hun ziekte of klacht. Het brengt hen ook positieve dingen; medeleven, medelijden, hulp, de kans om af te zien van de eigen verantwoordelijkheid… Opheffing van klachten, ziekten of onbehagen (bv. over het hebben van een ziekte) blijft afhankelijk van je houding naar jezelf.

Neem dus je verantwoordelijkheid en maak de keuze tot welbevinden.

Scroll naar boven