Bewustwording is de eerste stap

Bewust van patronen

Lichamelijke klachten door negatief denken

Lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van negatief denken, wrok, voortdurende kritiek of schuldgevoel.De eerste ervaringen van onze vroege jeugd blijven ons lang bij: Het zijn de eerste indrukken van het leven. Deze indrukken die vooral zijn gevoed door een emotioneel klimaat dat vroeger thuis heerste, bepalen hoe we dit klimaat telkens opnieuw weer creëren in onze huidige relaties. We behandelen onszelf zoals onze ouders ons behandelden. We vitten op onszelf, we vinden onszelf niet goed genoeg, we straffen onszelf… we moedigen onszelf aan zoals onze ouders dat deden.

De boodschappen die we binnenkrijgen als we klein zijn bepalen dus de rest van ons leven. “Ik doe ook nooit iets goed”. “Ik merk aan mijn ouders dat ik ze niet gelukkig maak” “Hun gedrag laat zien dat ik niet goed ben” enz. Zo verwerpen we uiteindelijk onszelf.

Onze ouders valt niets te verwijten, zij zijn ook slachtoffer van slachtoffers. Zij konden ons niet iets leren wat ze zelf niet geleerd hadden. Als vader of moeder (of allebei) niet wist hoe van zichzelf te houden, dan konden ze jou niet leren van jezelf te houden. Zij hebben het zo goed ze konden gedaan met wat zij als kinderen zelf geleerd hadden. Als je dus van je ouders perfectie blijft eisen, eis je perfectie van jezelf en zul je je vanzelf ellendig gaan voelen en blijft de relatie met je ouders in de verwijtende sfeer.

Zo blijven we in cirkels rondgaan. Iedere opgedane ervaring komt telkens terug. Deze ervaring veroorzaakt een gevoel waar we ons door mee laten slepen. Veel mensen ervaring zichzelf als ‘niet goed genoeg’. Wrok, kritiek, schuldgevoel en (vanuit mijn praktijkervaring) vooral angst veroorzaken de grootste problemen in ons leven: Zij zorgen ervoor dat wij de verantwoordelijkheid van onze eigen ervaringen niet willen aanvaarden.

Wat er buiten ons gebeurd is een weerspiegeling van ons zelfbeeld. Met jouw manier van denken, trek je mensen aan die ook zo denken en hou je de cirkel zelf in stand.

We kunnen er ook voor kiezen het verleden los te laten en iedereen te vergeven, met inbegrip van onszelf. Het is een vereiste voor onze eigen heling het verleden los te laten en iedereen te vergeven. Vergeven betekent loslaten. Dat wil niet zeggen goedpraten of vergeten, het wil zeggen dat we het gebeuren loslaten, achter ons laten en verder gaan met het hier en nu in de beste versie die jijzelf kunt zijn.

Onze eigen pijn begrijpen we allemaal heel goed. En het is vaak moeilijk te begrijpen dat de mensen die wij te vergeven hebben, ook pijn hadden; Dat ook zij hun uiterste best deden met het begrip, het bewustzijn en de kennis die zij op dat moment hadden.

De belangrijkste sleutel tot geluk, tot het opheffen van problemen fysiek of mentaal is dus jezelf goedkeuren zoals je bent en jezelf liefhebben.

Kritiek en wrok sluiten ons op in het patroon dat we willen veranderen. Begrip en vriendelijkheid helpen ons eruit te komen. Niet meer de vinger naar een ander wijzen, maar de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedachten en emoties. Iemand anders de schuld geven is een van de beste manieren om met je probleem te blijven zitten of deze groter te maken. We geven dan onze macht uit handen.

Ontdek wie voor jou degene is die je het moeilijkst kunt vergeven, dat is de belangrijkste persoon voor jou om los te laten. Vergeef jezelf dat je niet bent zoals de ander wil dat je bent en vergeef jezelf dat je de ander hierin bent gevolgd (vaak tegen je gevoel in). Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door negatief denken, voortdurende kritiek, schuldgevoelens, spijt en wrok. Vergeven, wrok loslaten kan tot gevolg hebben dat ziekteverschijnselen verdwijnen.

Scroll naar boven