Jouw ervaring is het verhaal

De oorsprong van Reiki

Wat is Reiki

Reiki is een energetische werkvorm die door middel van vibratie door de handen van de behandelaar een betere doorbloeding, een betere lymfestroom en een diepe ontspanning brengt aan de ontvanger. Het lichaam komt in een ontspannen staat tot betere prikkeloverdracht, een betere doorbloeding, een betere afvoer van afvalstoffen; Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Voedings- en signaalstoffen bereiken beter de plaats waar ze nodig zijn.

Door de diep ontspannen staat komt men ook tot meer inzicht en meer bewustwording van het eigen zijn. Ontstaat er ook ontspanning in de geest. Reiki zorgt ervoor dat tekorten aan energie in ons lichaam worden aangevuld zodat de natuurlijke balans werd wordt hersteld.  De stagnaties in het lichaam die ziekte veroorzaken of herstel in de weg staat worden tijdens de behandeling opgelost. Door handoplegging op de plaatsen in het lichaam waar zich spanning ophoopt, kunnen we de pijn, spanning, druk uit die zones verminderen en/of opheffen.

De ontvanger van deze levensenergie bepaalt bewust of onbewust wat ze met deze energie doen. Ze kunnen het zelfgenezingsproces zelf beïnvloeden, de gever heeft hier geen invloed op.  Als iemand openstaat voor het laten doorstromen van deze universele energie door zijn of haar hele fysieke en mentale wezen kan dit leiden tot heling, genezing en/of acceptatie.

Het fysieke contact geeft mensen vaak een goed gevoel. Door de fysieke aanraking komt er oxytocine vrij. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het is voor mensen van groot belang dat we lichamelijke aandacht krijgen. Maar ook als je de behandeling met elkaar bespreekt en ervaringen uitwisselt zal er een gevoel van verbondenheid ontstaan.

Waar komt het vandaan?

De term Reiki komt uit de Japanse woorden “Rei” en “Ki”. “Rei” betekend Universeel en “Ki” staat voor levensenergie.

Reiki is een geneeswijze die al eeuwen oud is en die iedereen bewust kan leren toepassen. Het is een behandelvorm uit China die door Mikao Usui in Japan in vroege jaren van de negentiende eeuw ontwikkeld is naar een eigen Japanse vorm. Voornamelijk gericht op zelfrealisatie. Na zijn overlijden in 1926 zijn er verschillende versies van zijn methode onderwezen in Japan. Elk met een eigen doel. Sommige vormen zijn gericht op heling, andere op iemands spirituele ontwaken. In China wordt Reiki uitgesproken als Ling-chi.

Reiki komt voort uit de Shin Ki (de bron) en vertegenwoordigt de samenwerking van de vijf elementen.

 Reiki is beweging, vibratie; Reiki is de samenwerking tussen de elementen.

In de Traditionele Chinese Medicijnleer spreekt men van de cirkel van leven via de vijf elementen. Aarde – Metaal – Water – Hout en Vuur. De elementen dienen samen te werken om een gezonde geest in een gezond lichaam te kunnen handhaven.

De vijf elementen en hun samen- of tegenwerking vertegenwoordigen gezondheid of ziekte. De Traditionele Chinese Geneeskunde staat gelijk aan de Westerse Medische Basis Kennis ofwel anatomie, fysiologie en pathologie. Niets abstracts of zweverig aan Reiki dus.

Scroll naar boven